درود و مهر. من مارال پژاوند هستم با پادکست زن در قاب تاریخ
و این قسمت ۱۸ام از پادکست زنان پیشرو در صنعت مد و فشن در جهانه
در این پادکست دنباله دار صحبت از خلاقیت هایی که نمایش روح لطیف و خلاقه ی یک زنه که چه از میان انگشتان، چه از حنجره ی او، چه از حرکات موزون بدن، از لابه لای ایده ها و یا از کلام روشنش به جهان متجلی میشه.
اسپانسراین مجموعه، آکادمی آوای صلح سیمرغ با پلتفرم بزرگ آموزشیه که همه ی اونچه که هر بانویی در زمینه های مختلف هنر، خلاقیت، مدیریت، کارآفرینی و مهارت ورزی بهش نیاز داره، هم به صورت دوره های رایگان و هم به شکل آفرهای بسیارویژه در سایتش، سيمرغ اکادمی دات کام، در جهت خدمت به جامعه ی زنان و روشن کردن چراغی پیش روی اونها فراهم کرده.
از شما نازنینان میخوام که پیام این پادکست رو به گوش بانوان بیشتری برسونید.
داستان امروز من در اپیزود 41 – ورساچه، داستان زندگی یکی از طراحان خلاق ایتالیایی برند معروف و از بزرگترین خانه های مدجهان، ورساچه. دوناتلاس
ورساچه برند پرطرفدار ایتالیایی در صنعت مد و عطر و ادکلنه.
شرکتی که در سال ۱۹۷۸توسط جیانی ورساچه برادرش در میلان ایتالیا تاسیس شد.
در اپیزود 41 – ورساچه به نحوه شکل گیری این برند و نحوه مرگ دوناتلا پرداخته ایم.
البته دوناتلا به همراه برادر دیگرش سانتو که همواره مشاورو الهام بخش جیانی بودن هم در این سرمایه گذاری حضور داشتن.
اما لازمه بدونید که وجود مادری هنرمند و خیاط در شکل گیری ذهنیت های خلاقانه ی جیانی در طراحی لباس و در کل خانواده بسیار موثر بود.
لازمه کمی از جیانی، ایده هاش، لوگوی شناخته شده ی ورساچه و اقداماتی که تا پایان زندگی کوتاهش انجام داد، بگم: جیانی همه چیز در مورد خیاطی و دوخت لباس رو خیلی زود از مادر یادگرفت.
او سالها در کنار مادر در ساخت لباس کارآموزی کرد تا اینکه تونست به وسیله علاقه، ذوق و استعداد ذاتی خودش اولین لباسهاش رو طراحی کنه و توی مزون مادرش بفروشه.
وقتی ۲۵ ساله بود با هدف طراحی لباس از شهرشون رجیو کالابریا، به میلان رفت و اولین موفقیت خودش رو زمانی نشون داد که طرحهایی برای کلکسیون فیوری فیورنتینا، که یک کمپانی ایتالیایی در سال ۱۹۷۲ بود، فرستاد و نخستین مجموعه لباسهای چرمش را در سال ۱۹۷۵ میلادی به نمایش گذاشت.
تا اینکه بالاخره در۱۹۷۸ اولین بوتیک ورساچه افتتاح شد.
جیانی در طراحی لوگوی معروف خودش از مدوسا یکی از شخصیتهای اساطیری یونان الهام گرفت.
زنی با زیبایی فریبنده و خاص که اطرافیانش رو مجذوب خودش میکرد.
این واقعیت که مدوسا موهای مار داشت و نگاهش مردم را به سنگ تبدیل می کرد شاید او را دوست داشتنی نمی کرد، اما او را قدرتمندتر و خواستنی تر کرد.
درست به مانند هدفی که جیانی در سر داشت.
دهه های ۸۰ و ۹۰ برای جیانی و برندش پر از موفقیت بود.
میشه گفت ورساچه اولین برندی بود که به صورت اختصاصی برای سلبریتی های حوزه ی موسیقی، حتی تئاتر و سینما لباس طراحی میکرد.
جیانی یه جورایی به طراح راک اند رول شناخته میشد.
در ادامه اپیزود 41 – ورساچه به نحوه مرگ دوناتلا و سرانجام جیانی پرداخته ایم.
از اونجایی که با بسیاری از ستارگان برجسته ی موسیقی نظیر التون جان، مدونا، نائومی، کمپبل و مایکل جکسون دوست صمیمی بود و براشون طراحی میکرد.
و زمانیکه اونها با پوشیدن لباسهای برند جیانی برای عکاسی در مراسم اهدا جوایز، ظاهر میشدن، مردم رو متوجه این برند کردن و سیل مشتریان جدید به سمت ورساچه سرازیر شد.
جیانی در۱۹۹۲ به میامی نقل مکان کرد و در کنار ویلاش یه زمین خرید و با هزینه ی زیادی عمارت ورساچه رو ساخت.
او به همراه دوناتلا تصمیم گرفته بودند که این عمارت رو با مبلمان به سبک و مارک خود ورساچی، تجهیز کنن و این اولین تجربه ی طراحی داخلی، آغاز پروژه ی بزرگتر پالازو بود که بعد مرگ نابهنگام جیانی، با طراحی و اجرای دوناتلا در دو هتل یکی در استرالیا در سال ۲۰۰۰ و دیگری در دبی در سال ۲۰۱۵ افتتاح شد.
جیانی در سال ۱۹۹۷ در عمارت ساحلی خودش در حالیکه ۵۰ سال بیشتر نداشت، توسط یه قاتل زنجیره ای به نام اندرو کونان، به شلیک گلوله به قتل رسید.
انگیزه ی واقعی قاتل سریالی که پیش از جیانی ۴ نفر دیگه رو هم یه قال رسونده بود، مشخص نشد.
دوناتلا پس از کشته شدن برادرش در سال 1997، علیرغم چالشها، فشار کاری و روحی شدید ناشی از مرگ جیانی، سمت مدیر هنری گروه ورساچه رو عهده دار شد و همچنین به عنوان نایب رئیس هیئت مدیره فعالیت میکرد.
برادرش، سانتوهم مدیرعامل خانه ی مد ورساچه شد.
خب بپردازیم به دوناتلا که با طراحی ها و مهارتهای بازاریابی اش، ورساچه رو در سطح جهانی توسعه داد.
دوناتلا فرزند آخر خانواده که ۹ سال از برادرش جیانی کوچکتر بود، ۱۹۵۵ به دنیا اومد.
شانس این رو داشت که به واسطه ی مادر هنرمند و جیانی برادر طراح و اثرگذارش در صنعت مد به هنر علاقمند بشه.
البته اون هیچ سررشته ای در خیاطی نداره و تا به حال خیاطی نکرده اما استعداد عالی در طراحی و تبلیغات داره.
او در مورد زندگی خودش میگه: “من کوچکترین عضو خونواده و در نتیجه لوسترین فرد خانواده بودم.
در واقع من خوش لباسترین دختر کوچولوی شهرمون رجیو کالابریا بودم.”
او در نوجوانی استایل منحصربه فرد خودش رو داشت.
موهاش رو به رنگ بلوند پلاتینی در میآورد وهمیشه خط چشم تیره داشت.
او بسیار به برادرش جیانی نزدیک بود و در شروع بیزنس خانوادگی با او همراهی و همفکری میکرد.
یعنی از همون سال ۱۹۷۹ وقتی که شرکت برادر تاسیس شد بهعنوان مشاور با برادرش کار میکرد و مالک ۳۰ درصد از سهام شرکت شد.
در سال ۱۹۸۹ جیانی، لاین ورسوس که یکی از خط تولیدهای اکسسوری لوکس کمپانی ورساچه بود رو به دوناتلا هدیه داد تا طراحی این بخش را به عهده بگیره.
در همین سال دوناتلا با یک مدل به نام پاول بک ازدواج کرد و صاحب دو فرزند، یکی دختر آلگرا و دیگری پسر، دانیل شد.
الگرا بسیار به دایی جیانی نزدیک بود و پساز مرگ جیانی ۵۰ درصد از سهام شرکت به اورسید و وقتی در سال ۲۰۰۴، ۱۸ساله شد این ارثیه رو دریافت کرد.
الگرا یکی از مدیرعاملان کمپانی ورساچه است.
دوناتلا هم مثل برادر، برای سلبریتیهای بسیاری لباس طراحی کرده است اما آیکونیکترین لباسی که توسط اون طراحی شده، لباس جنیفر لوپز با پترن جنگلی بود.
در چهل و دومین دوره جوایز گرمی در سال ۲۰۰۰، که جنیفر لوپز برای اولین بار نامزد دریافت جایزه گرمی شد، به لطف لباس فراموش نشدنی ورساچهاش، گرمی را به عنوان پربحثترین فرد شب ترک کرد.
این لباس برای کالکشن بهار و تابستان ۲۰۰۰ ورساچه طراحی شده بود.
در سال ۲۰۱۵، اریک اشمیت، مدیر اجرایی گوگل، فاش کرد که این لباس نمادین دلیل ایجاد گوگل ایمیج بوده چونکه افراد زیادی در گوگل به دنبال یافتن تصویری از لباس جنیفر بودند.
دو دهه بعد جنیفر ورژن دیگری از این لباس را در یکی از موزیک ویدیوهایش و در کالکشن بهاره ۲۰۲۰ ورساچه پوشید.
از دوستان دوناتلا میشه از افراد مشهوری مثل لیدی گاگا، مدونا و آنا وینتور که خودش یکی از ژورنالیستهای برتر دنیای مد و از مدرسین برجسته ی بین المللی ،… نام برد.
لیدی گاگا در طول زندگی حرفهایاش به طرق مختلف با برند ورساچه همکاری داشته، بنابراین تعجبی ندارد که این ستاره موسیقی پاپ، پیوند نزدیکی با مدیر این برند داشته باشد.
گاگا اولین کسی بود که به آرشیو ورساچه دسترسی پیدا کرد و اولین بار برای موزیک ویدیوی خود این کار را انجام داد. گاگا همچنین در سال ۲۰۱۳ در کمپین ورساچه ایفای نقش کرد.
او در آلبوم سال ۲۰۱۳ خود به نام آرت پاپ، ترانهای برای دوناتلا نوشت و در مورد سبک خاص و کار او به عنوان یک طراح لباس صحبت کرد.
بله تعداد طراحان مد و لباس در دنیا کم نیست، اما مثل هر شاخه ی هنری دیگه، برخی از چنان شهرتی بهرهمند میشن که تقریبا کسی در گوشه و کنار دنیا نیست که نامی از اونها نشنیده باشه.
برند ورساچه و نام جیانی و دوناتلا یکی از همینهاست که علیرغم چالشهایی که در طی این سی و چند سال فعالیت، باهاش مواجه بودن؛
اعتیاد دوناتلا، ضررهای مالی و حتی فروش و واگذاری بخشی از سهام شرکت، همچنان پر مخاطب و پابرجاست.
برندی با ترکیبی از ظرافت، جذابیت و طراحی لوکسوری طرحهایی که امروزه در موزه های سراسر دنیا نظیر آلمان، ژاپن، شیکاگو و لندن حضور داره.
در اپیزود 41 – ورساچه، سعی کردیم شرح مختصری از نحوه ایجاد برند ورساچه و چالش های آنان را برایتان بازگو کنیم.
آکادمی آوای صلح سیمرغ در کنار معرفی این زنان اثرگذار در صنعت پرطرفدار مد و فشن، ارائه ی به روزترین دوره های مهارت ورزی از بهترین مسترهای بین المللی در پلتفرم آموزشی خودش، هر ساله دوره بسیار ویژه و حرفه ای بانوی کامل، بانوی کارآفرین رو با تعداد محدود برای اوندسته از بانوان ایرانی علاقمند به ایجاد کسب و کارهای آنلاین و کارآفرینی، برگزار میکنه.
اپیزود 41 – ورساچه به یکی از بزرگترین برندهای مشهور جهان پرداخت تا نقش زنان کارآفرین در عرصه تجارت را بازهم نشان دهد.