فصل جدید از پادکست زن در قاب تاریخ با عنوان صدای زنان توانای ایران ، گفتگو با زنان فرهیخته ، توانا و اثرگذار به نمایندگی از طرف جامعه ای از زنان توانمند ایران است.
در اپیزود اول داستان زندگی دکتر فاطمه مهاجرانی یکی از زنان توانمندی که سالها در سمتهای فرهنگی اجرایی نظیر معاون وزیر آموزش و پرورش، رئیس دانشکده ی فنی و حرفه ای دختران شریعتی به زعم خود ایشان، در جایگاه مادر چند صد هزار دختر و پسر ایرانی بودن، رئیس مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان با تجربه ی میزبانی موفق المپیاد زیست شناسی در سال ۲۰۱۸ و در حال حاضر رئیس کمیسیون بانوان خیرین مدرسه ساز در راستای ارتقای سطح سواد و آموزش و پرورش در ایران فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی موثری داشته اند ؛ را میشنویم.
فاطمه مهاجرانی در ۵ مرداد ۱۳۴۹ در شهر اراک از پدری فرهیخته استاد دانشگاه و مادری خانه دار اما فرهنگی علاقمند به حوزه ی ادبیات و کتاب به دنیا آمد.
ایشان با تاکید به نقش موثر والدین در شکل گیری شخصیت فرهنگی خود معتقد است که خانواده ها در وجود فرزندانشان کشت و کار میکنند.
آنها یا این را میکارند که فرزندان در جاهایی حق اشتباه کردن دارند و یا این را میکارند که اصلا حق اشتباه کردن ندارند و اینگونه آنها را دچار بی فعلی میکنند.
دکتر مهاجرانی در سال ۱۳۶۸ در رشته ی مهندسی مکانیک به انتخاب خود در دانشگاه باهنر کرمان به تحصیل پرداخت.
در همان سالها با دوست برادر خود که دانشجوی دانشگاه کرمان بود ،ازدواج کرده و در سال ۱۳۷۳ بود که صاحب یک پسر و تنها فرزند خود شد.
با وجود داشتن فرزند کوچک در سال بعد در مقطع کارشناسی ارشد مکانیک به ادامه ی تحصیل پرداخت و در همین اثنا مدرک ام بی اِی و دی بی اِی خود را هم دریافت کرد.
دکتر مهاجرانی در طول این سالها همچنین به دلیل علاقمندي به حوزه ی تدریس در حین تحصیل به تدریس هم میپرداخت و عضو هیئت علمی موسسه ی غیر انتفاعی ارشاد شد.
این بانوی پر تلاش که مدرک دکترای خود را در رشته سیاستگذاری بازرگانی از دانشگاه شهید بهشتی دریافت کرده است از تجربه ی بی نظیر خود در همکاری با اساتید فرهیخته و فرصت مادرانگی بیش از ۶۰۰۰ هزار دانشجو در جایگاه رئیس دانشکده ی فنی دختران شریعتی و ۱۸۰ هزار دانشجو در معاونت آموزشی دانشگاه فنی و حرفه ای و چند صد هزار دانشجو در مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان (سمپاد) یاد میکند.
ایشان در پاسخ به این سوال که در ترازوی کار و زندگی خصوصی و در مواجهه با چالشهای یک زن در نقشهای متفاوت، چگونه حل مسئله میکند میگوید:
“من اذعان میکنم که در زمانهایی به اندازه ای که باید و انتظار میرود همسر خوبی نیستم و در مواردی عالی نبودم ولی همواره تلاش خود را کرده ام که انسان فضیلت مند و متعادلتری باشم و به شدت تلاش کرده ام که بهترین خودم را خرج کنم و این استراتژي فردی من در نقشهای متفاوت شخصی، خانوادگی وکاری است. به جد میگویم که قدردان همسرم هستم که پای مسیر پر فراز و نشیب من ایستاد و صبوری کرد. من این شانس را داشتم که انتخاب خیلی خوبی داشتم و این لطف خداوند است.”
ایشان در ادامه معتقد هستند آنچه که کمک میکند که انسانها مسیر خود را درست طی کنند، این است که موهبتهای خود را ببینند، شکرگزار باشند و به زبان بیاورند و این قدردانی از یکدیگر باعث میشود که انسان ها همراهتر شوند.
دکتر مهاجرانی در پاسخ به این سوال که اگر میتوانستید به عقب بازگردید و بخشی یا بخشهایی از داستان زندگی خود را تغییر داده و زیباتر بنویسید با تاکید براینکه جایی را اصلاح نمیکرده میگوید:
آنچه که امروز هستم حاصل تمام انتخابها و البته خطاهایی است که انجام داده ام و این زندگی امروز را با همه ی کم و کیفش خیلی زیاد دوست دارم و نسبت به ان حس رضایتمندی دارم.
اصلا نمیگویم که بهترین است اما همین انسان ۵۳ ساله را که جاهایی خطا کرده و حتما متاسفانه دلی را شکانده دوست دارم چرا که مسیرم تا حد قابل ملاحظه ای خوب طی شده اما اگر زندگی های موازی میداشتم شاید دنیایی که دوست داشتم تجربه کنم ، دنیای دانشمند بودن است.
دکتر مهاجرانی در ادامه در خصوص تبعیضهای جنسیتی و تدابیری که برای هدایت دختران جوان به سمت شکوفا کردن استعدادها و ارتقا توانایی هایشان میتوان اندیشید معتقد هستند که علیرغم واقعیتهای آماری موجود که در ارتباط با زنان شاهد تبعیض هایی هستیم آنچه لازم است کمک به درک و دیده شدن گوهر وجودی جوانانمان و پیدا کردن خود اصیل شان از طریق داده های ارزشمند در حوزه ی ادبیات، هنر، موسیقی، تعاملات فرهنگي و ورزشی و فرصت و اجازه ی تجربه کردن آنهاست و نه قرار دادن در محیط ایزوله، انتزاعی و غیر واقعي.
در پایان این مصاحبه سرکار خانم مهاجرانی با ارج نهادن به تمامی زنان سختکوش ایرانی و در حمایت از توانایی های زنان کشاورز، عشایر و زنان سرپرست خانوار با تاکید بر طراحی ساختارهای ذهنی ارزشمند و توسعه ی فردی، زنان را به حرفه ای شدن در عرصه های تصمیم سازی ، رهبری و مدیریت کسب و کار در مسیر اثرگذاری و احترام برانگیز بودن تشویق میکند.
دکتر فاطمه مهاجرانی امروزه هم همچنان با تاکید بر زندگی معناگرا، به عنوان رئیس کمیسیون بانوان جامعه ی خیرین مدرسه ساز ،خدمات انسان دوستانه ی زیادی به جامعه ی ایران ارائه میکند.