آرامش حسی درونی و قلبی از سر رضایت، لذت، شادابی و سلامت عاطفی و جسمی است که به نقل قول از دکتر هلاکویی: فرد در وضعیت آرامش در حداکثر توانایی و عملکرد فیزیکی و روانی خود قرار دارد. به زبانی ساده آرامش اصلاً به معنای سکون نیست بلکه به معنای جریان و حرکت هماهنگ با تمام قوا به سمت رشد و تکامل است.
زندگی در دنیای مدرن، پر از دغدغههای زیاد و عوامل استرسزا است. آرامش به معنای نداشتن مشکل و دغدغههای ذهنی و گشتن آن درجایی بیرون از خود فرد، نیست بلکه به معنای توانایی مواجهه و نیازمند خودشناسی عمیق و کندوکاو ریشههای دقیق اضطراب و استرس که دقیقاً نقطهی مقابل آرامشاند، میباشد. بنابراین باید منشأ ناآرامی را جستجو کرده تا فشارهای روانی در فرد کنترل شوند.
در تحقیقاتی که روانشناسان در مقولهی آرامش انجام دادهاند، نشان داده که انسانهای ثروتمند و مشهور، لزوماً آرامش بیشتری ندارند بلکه این بااخلاقترین انسانها هستند که حس خوشبختی و آرامش بیشتری را تجربه میکنند.
مولانا در حکایتی زیبا با سه اصطلاح جالب از سه دسته افرادی که روی آرامش را نمیبینند، صحبت میکنند.
دسته اول:
کور دوربین (کسی که کور خود است و بینای عیبها و اشکالات دیگران و دائم در حال کنترل و دخالت بر امور انسانهای دیگر است).
دسته دوم:
کر تیزشنو (اصطلاح انسانهای که مرگ را برای همسایه میدانند و همواره در حال رؤیاپردازی و آرزو کردنهای طول و دراز هستند).
دسته سوم:
برهنهی درازدامن که اشاره به انسانهایی دارد که وابسته به مال دنیا بوده و به آن چسبیدهاند و لذتی نمیبرند و فراموش میکنند که قراری به همراه بردن آنها در زندگی بعدی نیست).
تعریف و باوری که به احساس آرامش داریم مانند هر باوری که به ابعاد مختلف زندگی داریم، در همان سالهای ابتدای زندگی در محیط خانواده، پایهریزی شده و شکل گرفته است و هر انسان با همان تجارب احساسی دوران کودکی که به ابعاد مختلف اقتصادی، دینی و اخلاقی، روابط و.. بستگی داشته است، بهطور میانگین، احساس آرامش و یا اضطراب و ناآرامی را در زندگی کنونیاش تجربه میکند. اما انسان امروز که با حجم بالای اطلاعات و نمونههای موفق انسانی که در شرایط مشابه و بلکه نامناسبی قرار داشته و تسلیم نشدهاند، مواجه میشود، میتواند این الگوها را با تغییر و اصلاح باورها و نظارت بر افکار به سمت آرامش ذهنی خود و خانواده و درنهایت دنیای اطرافش تغییر دهد.
راههای کسب آرامش بیشتر
۱_ پذیرش
اصل اول رسیدن به آرامش ذهنی است، اینکه بپذيریم کنترلی بر هیچچیز غیر از خودمان و افکارمان نداریم (پذیرش خود و عدم سرزنش و مقایسهی خود با دیگران و حرکت در جهت رشد شخصی) و از مقاومت برای تغییر دیگران و اوضاع و شرایطی غیرقابل کنترل دست برداریم، گام اول به سوی آرامش را برداشتهایم.
۲_ بخشش خود و دیگران
این اصل پیوندی عمیق با پذیرش خود و دیگران به عنوان انسان با وجود تمام تفاوتها، دارد و مصداق بارز آن، این جمله ارزشمند است که میگوید دیگران را ببخش نه اینکه آنها سزاوار بخشایشاند، بلکه برای آنکه تو سزاوار آرامشی.
۳_نظارت بر افکار
با توجه به این مهم که انسان هر آنچه در ذهن بپروراند، به تجربهی زندگیاش تبدیل میشود، با اندیشیدن به آنچه برایمان مفید و مثبت است، با دیدن نیمهی پر لیوان و پرورش افکار مثبت و کنترل ورودیهای ذهن که از توجهات و محرکهای حسی دریافت میکنیم، میتوانیم هر آنچه ناخوشایند هست را تنها مشاهده کرده و از آن بگذریم.
۴_ تغییر نگاه و ایجاد یک جهانبینی مبتنی بر صلح
پافشاری بر عقاید خود بدون در نظر گرفتن عقاید دیگران و یا همان صفر یا صد بودن، باعث ایجاد رفتارهای واکنشی عجولانه و شرایط استرسزا میگردد. با تغییر نگاه و درک تفاوتهای انسانی با کلامی روشن محترمانه و با مایههایی از شوخطبعی میتوان به ابراز درست عقیده در عین داشتن آرامش پرداخت.
۵_ تمرین ذهن آگاهی
روزانه با انجام این تمرین، که در راستاي همان کنترل و نظارت بر افکارمان میباشد، با درک و توجه به لحظهی حال به انجام امور زندگی پرداخته و از غرق شدن در افکار پریشان کنندهی گذشته و نگرانی در مورد آینده، میتوان به تقویت قلب و ذهن و روح پرداخت و انرژی و آگاهی پراکندهی خود را متمرکز کرده و به آرامش رسید.
۶_ قدردانی و شکرگزاری
عادت شکرگزاری را در خود ایجاد و به آن متعهد باشيد. با نوشتن و بیان موهبتهای زندگی خود به صورت روزانه و توجه بر داشتهها، میتوان احساس قدرتمند دارندگی را تقویت و با قدردانی از حداقل یک نفر در روز میتوان، احساس آرامش را به خود و دیگران هدیه داد.
۷_ انجام مدیتیشن و تکنیکهای تنفس عمیق دیافراگمی
با انجام این تمرینات طی چند دقیقه به صورت روزانه، میتوان با آرام کردن ذهن به ارتباط با درونیترین بخش خود پرداخته و در سکوت و بی قضاوت به تماشای ذهن نشست و از نگرانیها و استرسها فاصله گرفت.
۸_ انجام فعالیتهای سالم
انجام ورزش، تغذیه سالم، خواب به موقع و کافی، گوش دادن به موسیقی آرامبخش بخش و شاد بودن و خندیدن با دوستان دیدن فیلمهای کمدی و…. روشهای مؤثری برای آرامش ذهنی و روحی انسانهاست.
منبع
هلاکویی: چگونه به آرامش درونی برسیم.
آن را میخواهیم؟ ذهن آگاهی چیست؟ و چرا
نگارنده: مارال پژاوند
در این باره بیشتر بخوانید:
برای رهایی از افکار منفی چه باید بکنیم؟
ماوراالطبیعه یعنی چی؟
چطور احساسات خود را بهتر بشناسیم؟