آرامش درونی به معنای کنترل افکار و دستیابی به صلح درونی برای داشتن یک زندگی آرام و زیبا است. آرامش درونی تنها برای افرادی که یوگا یا مدیتیشن کار می کنند، تعریف نمی شود بلکه همه افراد باید بتوانند با انجام تکنیک های خاصی به این حالت درونی دست پیدا کنند. تاثیرات آرامش درونی بر ذهن، افکار، زندگی روزمره و عملکرد افراد در محل کار و تحصیل به قدری واضح است که در این مقاله قصد داریم به بررسی آنها بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
تعریف آرامش درونی در زندگی
اگرچه عوامل بیرونی در میزان رضایت از زندگی تاثیر گذار هستند اما منشاء اصلی آرامش در زندگی، آرامش درونی است. به طورکلی آرامش درونی به حالتی اطلاق می شود که انسان از نظر ذهنی و روحی در آرامش باشد و با استفاده از دانش و درک کافی برای قوی نگه داشتن خود در برابر استرس تلاش کند. سایر تعاریف آرامش درونی در زندگی به شرح زیر است:
- آرامش درونی به این معنی است که در مورد هر موقعیت و شرایطی که به وجود می آید، بیش از حد فکر نکنید و از درگیر شدن ذهن خود با افکار منفی جلوگیری کنید.
- حفظ آرامش مطلق در ذهن با وجود عوامل استرس زا، تعریف دیگری از آرامش درونی است.
- جلوگیری از پرش ذهن از یک موضوع به موضوع دیگر و جلوگیری از یادآوری اتفاقات گذشته، عدم تمرکز مداوم در مورد آسیب ها و آنچه مردم گفته اند یا انجام می دهند نیز تعریف دیگری از آرامش ذهنی است.
به طور کلی، هر ترفندی که باعث جلوگیری از ایجاد درگیری ذهنی و آشفتگی افکار شود، در نهایت باعث دستیابی به آرامش درونی در زندگی می شود.
تکنیک های دستیابی به آرامش درونی
برای رسیدن به آرامش درونی و حفظ این ثبات در زندگی، تکنیک ها و راه حل های مختلفی وجود دارد. سعی کنید ترفندهایی را برای دستیابی به آرامش درونی بکار ببرید که بیشترین میزان بازدهی را داشته باشند و بر کیفیت زندگی شما تاثیر مستقیم بگذارند. در ادامه به بررسی موثر ترین روش ها دستیابی به آرامش درونی می پردازیم.
ذهن خود را از افکار، ترس ها و نگرانی های غیر ضروری تخلیه کنید.
ذهن انسان مانند اتاقی مملو از وسایل بسیار زیاد است. وقتی ذهن خود را از افکار، ترسها و نگرانی های بی معنا خالی می کنید، فضای عمده ای از ذهن آرام باقی می ماند. فرض کنید اتاق شما مملو از مبلمان، کتاب، کاغذ و مقدار زیادی وسایل اضافی است، در این حالت فضای خالی وجود ندارد و به سختی می توانید در اتاق حرکت کنید. پس از مدتی زندگی در این اتاق، هر چقدر هم که ناخوشایند باشد، به آن عادت می کنید. ممکن است گاهی از آن خوشتان نیاید، اما کاری برای تمیز کردن یا چیدمان مجدد اتاقتان انجام نمی دهید. این شرایط دقیقاً وضعیت ذهن شما است، فضایی مملو از افکار، ترس ها، نگرانی ها و تفکر بی پایان که جایی برای افکار جدید و متفاوت در آن وجود ندارد. در این صورت ذهن شما همواره در حالت تنش و استرس است و همیشه از فکری به فکر دیگر می پرد.
اگر همه چیز را از اتاق خود بیرون آورید و آن را کاملاً خالی کنید، ناگهان متوجه می شوید که در یک اتاق بزرگ زندگی می کنید و این به شما احساس شادی و قدرت می دهد و متوجه می شوید که پیش از آن در محیطی محدود و فشرده زندگی کرده اید. اکنون هوای بیشتر، فضای بیشتری وجود دارد و می توانید آزادانه در اتاق حرکت کنید و راه بروید. ذهن شما هم همینطور است، وقتی آن را از افکار، ترس ها و نگرانی های غیر ضروری خالی کنید، از احساس آرامش درونی برخوردار می شوید.
روی زمان حال متمرکز شوید، از فکر کردن به وقایع گذشته خودداری کنید.
بهترین تکنیک برای دستیابی به آرامش درونی، کنترل ذهن است. سعی کنید در زمان حال زندگی کنید و از فکر کردن درباره وقایع گذشته، شکست ها، موقعیت های دشوار زندگی و تمامی وقایعی که در گذشته اتفاق افتاده، بپرهیزید. فکر کردن به گذشته در مواردی منجر به ایجاد احساس پشیمانی در زندگی و سرزنش کردن خود می شود و شما را از رسیدن به آرامش درونی باز می دارد. ذهن خود را روی وقایع زمان حال متمرکز کنید و با انجام تکنیک های تمرکز ذهنی مانند گوش دادن به موسیقی، سرگرم شدن با تماشای فیلم، آموزش یک حرفه از طریق گوگل یا یوتیوب و… تمرکز خود را افزایش دهید. انجام چنین به چالش کشیدن ذهن می شود و در نهایت به یک تسلط نسبی بر افکار خود دست پیدا می کنید.
فهرستی از کارهای روزانه و اهداف بلند مدت خود تهیه کنید.
بعضی اوقات، پریشانی افکار و نداشتن آرامش درونی به دلیل پراکندگی کارهای روزمره و نداشتن یک برنامه منسجم در زندگی اتفاق می افتد. اگر در زندگی خود مشغله های زیادی دارید، برای آن که با آرامش به انجام امورات خود مشغول شوید، لازم است یک برنامه ریزی دقیق برای انجام کارهای خود داشته باشید. به همین منظور می توانید کارهای روزانه خود را به ترتیب یادداشت کنید. همچنین برای دستیابی به اهداف بلند مدت، می توانید یک برنامه مکتوب تهیه کنید تا با تمرکز و برنامه ریزی در زندگی و با ذهنی آرام و بدون دغدغه به اهداف خود دست یابید. توجه داشته باشید که آرامش درونی در زندگی باعث تسریع در انجام امور و دستیابی سریع تر به اهداف بلند مدت می شود.
نگرش خود به زندگی را تغییر دهید؛ مثبت فکر کنید.
طبق قانون جذب انسان هر آنچه را که در ذهن خود می پروراند، در زندگی بدست می آورد. اگر همیشه نیمه خالی لیوان را می بینید یا فقط به بعد منفی اتفاقات زندگی توجه می کنید، در زندگی بازتاب آن ها را دریافت خواهید کرد. بنابراین سعی کنید از چیزهای کوچک زندگی لذت ببرید، اتفاقات ناخوشایند را به فال نیک بگیرید و همواره تفکر و ذهنیت مثبت نسبت به امور زندگی داشته باشید تا بهترین ها چیزها را در زندگی خود بدست آورید.
شکرگزاری روزانه را در برنامه های خود قرار دهید.
تمرکز روی داشته ها و شکرگزاری بابت تمام چیزهای کوچک و بزرگ که در زندگی دارید، باعث تقویت روحیه شما می شود و درنهایت حس آرامش درونی را به شما القا می کند. بنابراین لازم است فهرستی از تمام چیزهایی که در زندگی برای شما با اهمیت است را تهیه کنید و با جملات مثبت و انگیزشی شکر گزاری روزانه را انجام دهید.
مدیتیشن و یوگا انجام دهید.
یکی از متداول ترین روش های دستیابی به آرامش ذهنی، انجام دادن تکنیک هایی مانند یوگا و مدیتیشن است. با انجام دادن ورزش یوگا سطح هورمون اندورفین در خون افزایش پیدا می کند و در خلق و خوی فرد تاثیر مثبت دارد. برای انجام دادن مدیتیشن نیز توصیه می کنیم یک مکان آرام و بدون نور اضافی را انتخاب کنید. در طول مدیتیشن یک شمع با رایحه مورد علاقه خود روشن کنید. بهترین حالت مدیتیشن، چهار زانو نشستن و بستن چشم ها است اما می توانید چشم های خود را نیز باز نگه دارید. سعی کنید یک زمان مشخصی از روز را به مدیتیشن اختصاص دهید. همچنین می توانید برای افزایش تمرکز در هنگام مدیتیشن، به یک موسیقی ملایم یا پیانو نیز گوش دهید.
جمع بندی
برای رسیدن به آرامش درونی در زندگی روش های مختلفی وجود دارد اما بهترین روش کنترل افکار است. نمی توان تمام عوامل موثر بر آرامش درونی را به افکار ارتباط دهیم اما بخش قابل توجهی از آرامش موجود در زندگی به دیدگاه شما و تفکرات شما بستگی دارد. بنابراین با تمرین و تکرار و انجام تکنیک های مختلف، سعی کنید افکار خود را کنترل کنید تا در نهایت به آرامش درونی دست پیدا کنید.