logomain
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

خودشناسی چیست؟

خودشناسی یکی از مهارت های ضروری در زندگی است و اساس پیشرفت انسان ها در زندگی می باشد. خودشناسی یا Self Discovery در حوزه های مختلفی کاربرد دارد اما این موضوع در زمینه روانشناسی دارای قلمرو گسترده تری است. با توجه به اهمیت خودشناسی در دستیابی به موفقیت و پیشرفت در زندگی، در این مقاله قصد داریم به راه های خودشناسی، فواید و مزایا آن در زندگی بپردازیم؛ با ما همراه باشید.

چگونه خود را بشناسیم؟

خودشناسی فرآیند درک خود واقعی انسان است. خود واقعی شما ارزش‌ ها، نیاز ها، خواسته ‌ها و علایق متفاوتی دارد که ممکن است به طور طبیعی در طول زمان برخی از این علایق یا خواسته ها را در مورد خودتان یاد گرفته باشید. با این حال، بسیاری از افراد درک درستی از خودشناسی و شناخت عناصر وجودی خود ندارند. درحقیقت خودشناسی و عمیق ‌تر شدن در کشف خود، می‌تواند زندگی شما را متحول کند.

این سوال همواره برای هر فردی در زندگی بوجود می آید که “چگونه خود را بشناسیم؟” در پاسخ به این سوال باید بگوییم، شناخت علایق و درک سلیقه های شخصی تنها یک بخش کوچکی از خودشناسی است اما خودشناسی واقعی زمانی شروع می شود که زندگی خود را ارزیابی کنید و به این فکر کنید که چه چیزهایی در زندگی به شما انگیزه می دهد؟ چه چیزی شادی بیشتری را در زندگی شما به ارمغان می آورد؟ چه چیزی شما را تشویق می کند که هر روز صبح از رختخواب بیرون بروید؟

خودشناسی یک فرآیند پیوسته است و شما نمی توانید یک شبه از تمام آنچه در وجود شما نهفته شده است، آگاه شوید. برای خودشناسی باید همه ابعاد زندگی خود را بررسی کنید و برای تأمل در رفتارها، علایق و نیازهای خود وقت بگذارید. در مدت زمانی که به عناصر وجودی خود توجه می کنید، ممکن است چیزهایی را در مورد خودتان یاد بگیرید که پذیرش آنها برایتان سخت است.

خودشناسی چیست؟

راه های خودشناسی

کشف خود درونی مستلزم خودآگاهی زیادی است که به عنوان خودشناسی شناخته می شود. خودشناسی معمولاً به شناخت افراد از احساسات، باورها و خواسته های خود اشاره دارد. اگر به نیازها و خواسته های خود واقف باشید، در روابط عاطفی نیز موفق خواهید بود. همچنین این شناخت به شما کمک می کند روابط شخصی و کاری خود را مدیریت کنید و استرس را در محل کار، تحصیل و زندگی روزمره کنترل کنید.

دانستن بیشتر در مورد نحوه عملکرد ذهن، باعث خود کنترلی و بهبود روابط اجتماعی افراد در جامعه می شود. در واقع، خودشناسی به شما کمک می کند تا کنترل بهتری بر رفتارهای خود داشته باشید، خلاقانه عمل کنید و همچنین عزت نفس بالاتری داشته باشید. با یادگیری راه های خودشناسی، به تمامی این موارد دست پیدا می کنید. در اینجا هفت روش خودشناسی وجود دارد که باید به خاطر داشته باشید:

  1. هر روز به این فکر کنید که از کجا شروع کرده اید و چه کارهایی را انجام می دهید.
  2. در مورد آنچه به شما انرژی می دهد و انرژی شما را تضعیف می کند، فکر نکنید.
  3. فردی را که می خواهید در آینده باشید، تجسم کنید.
  4. جایی بروید که شما را به سمت اهدافتان هدایت می کند.
  5. از افرادی که انرژی منفی می دهند و رفتارهای شما را نقد می کنند و باعث می شوند از اهداف اصلی خود دور شوید، همواره دوری کنید.
  6. به صورت هدفمند به سمت اهداف خود گام بردارید و برای آینده خود برنامه ریزی دقیق داشته باشید.
  7. در موقعیت های چالش برانگیز زندگی با قدرت، صلابت و انعطاف رفتار کنید تا بهترین نتیجه را دریافت کنید.

فواید خودشناسی

مسیر خودشناسی برای بسیاری از افراد می تواند متفاوت به نظر برسد اما برای همه افراد، مزایایی به همراه دارد. برای درک این موضوع، به مهم ترین مزایای خودشناسی در زندگی توجه کنید.

خودشناسی چیست؟

روابط شما با سایر افراد را گسترش خواهد کرد.

روابط اجتماعی شما زمانی سالم تر  می شود که ارزش های اصلی خود را بشناسید و آنچه از زندگی می خواهید را بهتر درک کنید. با این وجود شما قادر خواهید بود صفات خوب و بد خود را شناسایی کنید و چالش های مختلف در زندگی را به راحتی کنترل کنید. همچنین می توانید روابط خود را با سایر افراد در جامعه بهبود بخشید.

انتقاد پذیر می شوید.

اشتباهات گاهی اوقات به این دلیل اتفاق می افتد که ما انسان هستیم. در واقع اشتباهات در زندگی به این معنی نیست که شما آدم بدی هستید و اگر به خودشناسی برسید می توانید روحیه انتقاد پذیری را در خود تقویت کنید. به علاوه، با خودآگاهی بیشتر از انجام برخی اشتباهات اجتناب کنید. درک اینکه چرا  مرتکب خطا شده اید اولین قدم برای جلوگیری از تکرار آن است.

احساس خلاقیت بیشتری خواهید داشت.

خودشناسی به شما کمک می کند هویت خود را بیابید و یاد بگیرید که چگونه آن را بیان کنید. بنابراین می توانید در جامعه و اجتماع های مختلف از جمله محل کار، مدرسه، دانشگاه، خانواده و… ابراز وجود کنید تا دیگران بدانند چه احساسی دارید. در واقع خودشناسی باعث شکوفایی استعدادها و ایجاد حس خلاقیت در افراد به ویژه، نوجوانان می شود.

اعتماد به نفس شما افزایش می یابد.

باور به خود و توانایی هایتان می تواند بر زندگی شخصی شما تأثیر بگذارد. با اعتماد به نفس بیشتر، به عنوان یک فرد بالغ به سراغ تجربیات جدید می روید، نه فردی که از چالش ها یا تغییرات دوری می کند. و همانطور که برای شناخت عنصر وجودی خود تلاش می کنید، ، اعتماد به نفس شما همچنان رشد خواهد کرد.

خودشناسی چیزی نیست که در یک روز شروع کنید و به پایان برسانید. بلکه ممکن است ماه ها یا سال ها طول بکشد تا به نقطه ای برسید که از آنچه کشف کرده اید احساس رضایت کنید.

خودشناسی چیست؟

چرا خودشناسی اینقدر مهم است؟

خودشناسی در زندگی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، زیرا به ما کمک می کند زندگی معناداری داشته باشیم. وقتی به شناخت درستی از خود می رسید، یاد می گیرید که چگونه از خود مراقبت کنید. به علاوه، اگر به شخصیت واقعی خود واقف باشید، ممکن است شغل رضایت ‌بخش‌تری پیدا کنید و با قرار گرفتن در مسیر شغلی که واقعاً به آن علاقه دارید، احتمال موفقیت شما بیشتر است.

به عنوان مثال، اگر روحیه شما بسیار لطیف و انعطاف پذیر است و در عین حال پشتکار زیادی دارید، شغل پرستاری برای شما مناسب است. اگر به هدایت مجموعه علاقه مند هستید و می توانید امور یک مجموعه را سازماندهی کنید، شغل های مدیریتی برای شما گزینه مناسبی هستند. همچنین اگر به هنر و انجام کارهای هنری علاقه مند هستید باید شغل آینده و مسیر زندگی خود را بر مبنای هنر پیش ببرید. حرکت در مسیر روحیات و مطابق با استعدادهای ذاتی شما، در پیشرفت شغلی و دستیابی به اهداف در زندگی بسیار موثر است.

وقتی به خودشناسی دست پیدا کنید، می توانید نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید. شاید شما در ذهن آگاهی، همدلی یا شفقت مهارت دارید. یا می توانید نویسنده یا سخنران ماهری باشید. بهترین راه برای کشف این موضوع این است که به خودشناسی برسید. این فرآیند می تواند به شما کمک کند تا ببینید کجا باید رشد کنید. برای مثال، اگر نیاز دارید مهارت های ارتباطی خود را تقویت کنید، وقت گذاشتن برای تفکر در مورد خودتان این را به شما نشان می دهد.

جمع بندی

در این مقاله به بررسی خودشناسی و مزایای آن پرداختیم، همانطور که گفتیم تأثیر خودشناسی بر هر یک از افراد در جامعه، زندگی دیگران را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. شما می توانید مهارت های جدید خود را در زندگی اجتماعی خود به کار ببندید و روابط صمیمانه تری ایجاد کنید. در واقع این شناخت به شما کمک می کند دوست، همکار و عضوی بهتر از یک جامعه باشید.

ما در سیمرغ آکادمی با ارائه دوره های کاربردی و موثر برای رشد فردی و توانایی کاری مخاطبانمان سعی داریم تا بانوان سرزمینمان را در مسیری درست همراهی کنیم.

شما می توانید جهت دریافت اطلاعات بیشتر و کسب راهنمایی های بیشتر با کارشناسان پشتیبانی ما در ارتباط باشید.

دوره روانشناسی هدف گذاری

ثبت نام
اشتراکی
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
BLACK

زمان باقی مانده تا شروع تخفیف بلک فرایدی روی پکیج‌های اشتراکی

روز
ساعت
دقیقه
ثانیه
black2