مدیر خوب و موفق باید با مجموعهای از مهارتها از جمله برنامهریزی، ارتباطات، سازماندهی و رهبری آشنایی داشته باشد. هر چقدر آشنایی و تسلط شما بر این ویژگی ها بیشتر باشد؛ ضریب موفقیت شما افزایش بیشتری خواهد یافت. و برعکس بیگانگی و عدم اطلاع از خصوصیات و ویژگی های یک مدیر موفق باعث افزایش احتمال شکست شما در هدایت و رهبری تیم مورد نظرتان خواهد شد.
مدیریت به معنای برقراری هماهنگی و اداره وظایف یک مجموعه در راستای رسیدن به اهداف معین است. بسیاری از ما دوست داریم کسب و کار و حرفه ی خودمان را مدیریت کنیم؛ حتی یک کسب و کار کوچک. مدیریت خوب و اصولی یکی از عوامل اساسی در موفقیت کسب و کارها هست. بنابراین مدیریت کار هر کسی نیست.
به هر حال اگر شما تصمیم دارید که مدیریت فعالیت و کاری را به عهده بگیرید و یا اینکه در حال حاضر در موقعیت مدیریتی قرار گرفتهاید و نیاز دارید که با خصوصیات و ویژگی های مدیر خوب و موفق آشنا شوید؛ خواندن این مقاله، کمک می کند تا خصوصیات مدیر موفق را بهتر بشناسید و مهارتهای مدیریتی خود را بهبود بخشید.
در زیر به بررسی اجمالی 9 ویژگی مدیر خوب و موفق می پردازیم:
1- توانایی برقراری ارتباط:
یک مدیر خوب باید بتواند به طور موثری با دیگران ارتباط برقرار کند. به این منظور لازم است که مدیران با تمام اعضای گروه خود ارتباط منظم داشته باشند. در اینجا منظور از ارتباط صرفاً به معنای ارتباط مستقیم و رو در رو نیست. ارتباط می تواند از راه های مختلفی مانند ایمیل، شبکه های ارتباطی مجازی و حتی زبان بدن باشد. این ارتباط باید سبب شناخت بهتر و درک کامل تری از کارکنان و ارائه بازخورد مناسب بین افراد مجموعه شود.
در سایه این ارتباط شما می توانید این احساس را در کارکنان خود به وجود آورید که آن ها می توانند با شما درباره اموری که به کار مربوط است؛ صادقانه صحبت کنند. پیشنهادات و شکایات خود را بدون ترس از به خطر افتادن موقعیت شغلی شان مطرح کنند.
این امر به سلامت مجموعه و در نتیجه موفقیت در کار کمک بسیار بزرگی خواهد کرد.
2- مهارت گوش دادن:
یکی از ویژگی های مدیران موفق، توانایی گوش دادن به کارکنان است. مدیر خوب زمانی را برای شنیدن نظرات، دیدگاهها و خواستههای کارکنان اختصاص میدهد. این کار باعث می شود که کارکنان دریابند که دیدگاه ها و نظراتشان در محیط کارشان تاثیرگذار است.
3- همدلی:
همدلی شامل درک خواستهها، نیازها و نگرانیهای کارکنان است. همدلی مدیران با کارکنان باعث ایجاد هماهنگی میان تمام افراد میشود. از سوی دیگر همدلی باعث ایجاد اعتماد و به وجود آمدن احترام میان اعضای تیم می شود.
4- قابل اعتماد بودن:
یکی از اصلیترین خصوصیات مدیر خوب اینست که آن ها افرادی قابل اعتماد و رازدار هستند. این ویژگی مدیران باعث افزایش احساس آرامش کارکنان می شود. مدیرانی که قابل اعتماد هستند این اطمینان را در کارکنان به وجود می آورند که منافع کاکنان خود را مدنظر دارند. آن ها حقیقت را به افراد گروه می گویند و توصیه هایشان صادقانه است. این ویژگی منجر به ایجاد محیط کاری سالم و افزایش مشارکت و رقابت سالم بین اعضای تیم می شود.
5- مشارکت دادن کارکنان در تعیین اهداف:
مدیرانی که به کارکنان خود برای تعیین اهداف انگیزشی و واقع بینانه کمک می کنند، مدیران موفق تر و بهتری هستند. این رویه باعث می شود که کارکنان با احساس مالکیت بیشتری بر اهداف خود متمرکز شوند. در نتیجه کیفیت فعالیت آن ها افزایش خواهد یافت.
6- قاطعیت در تصمیم گیری و رفتار:
اگرچه یک مدیر حرفه ای ارتباط دوستانه ای با افراد تیم خود برقرار می کند؛ اما در عین حال او قادر است که در مواقع ضروری قاطعانه تصمیم بگیرد و به تصمیم خود عمل کند. در نظر داشته باشید که پایبندی و قاطعیت در تصمیم های مدیریتی از ویژگی های شاخص مدیران موفق است.
7- مسئولیتپذیری:
یکی از ویژگی های برجسته مدیر خوب، مسئولیت پذیری و تعهد اوست. مدیران موفق خودشان را مسئول مستقیم رفتار و تصمیم های خود می دانند. از این رو چنانچه اشتباهی از آن ها سربزند، مسئولیت آن را می پذیرد و درصدد جبران و اصلاح آن برمی آیند. افراد مسئول افرادی پاسخگو هستند و اشتباهات خود را به گردن بقیه نمی اندازند.
8- رفتار آگاهانه
مدیران موفق افراد دهن بینی نیستند. آن ها درمسائل مختلف بیش از حد لازم به گفته های دیگران توجه نمی کنند. و پیش از اخذ هر تصمیمی، خود به صورت علمی و منطقی دست به تحقیق می زنند. از سوی دیگر این دسته از مدیران در مواجهه با مسائل مختلف سریع و عجولانه تصمیم نمی گیرند. بلکه با صبوری جوانب امر را می سنجند و سپس دست به تصمیم گیری می زنند.
9- تشویق کار گروهی
مدیرانی که کارکنان خود را تشویق به کار گروهی می کنند معمولاً با افزایش کارایی کارکنان، بهبود توسعه فردی آن ها و عملکرد بهتر تیم روبرو خواهند شد. از این رو یکی از توصیه های همیشگی به مدیران، تشویق کارکنان به مشارکت در انجام فعالیت های گروهی است. این امر باعث افزایش کارایی افراد، کاهش رفتارهای غیر سازنده و رقابت ناسالم بین افراد می شود.
ویژگی های فراوانی را می توان بای یک مدیر خوب مطرح کرد اما آنچه که گفته شد ویژگی هایی است که نداشتن آن برای هر مدیری منجر به عدم موفقیت می شود.